7 Soru ile Tarım'da Drone Kullanımı
7 Soru ile Tarım'da Drone Kullanımı
Ne kadar yüksek irtifa'da uçuş yapmalıyım ?
Hangi yazılımı tercih etmeliyim ?
Ne Kadar Yüksek İrtifa'da Uçuş Yapmalıyım ?
Tam olarak ne kadar uçacağınızı ve ne kadar keskin veriler elde edeceğinizi söyleyecek bir formül yoktur. Bununla birlikte, uçuş yüksekliğinin harita kalitenize nasıl katkıda bulunduğunu anlamanız, daha iyi ayarları seçmenize yardımcı olabilecek ve kullanabileceğiniz parametreleri belirlemenize yardımcı olacak birkaç genel kural vardır.
İlk olarak, yükseklik hakkında konuşalım . En temel seviyede, daha yükseğe uçmak, daha az pil kullanımı ile daha kısa sürede daha fazla zemini taramanızı sağlar. Birçok alan oldukça büyük olduğundan, tarım drone operatörleri olabildiğince yükseğe uçuyor. ABD'de bu yükseklikler, FAA'nın izin verdiği maksimum yükseklik olan 400 feet değerinin altındadır.
Yüksek uçmanın dezavantajı, çekilen görüntülerin daha düşük çözünürlükte olmasıdır. Bu yüzden ne kadar yükseğe uçmanız gerektiği haritayı nasıl kullanmak istediğinize bağlıdır. Nispeten olgunlaşmış bir mahsulün izini sürüyorsanız ve sadece farklılıkları arıyorsanız, muhtemelen çok yüksek çözünürlüğe sahip görüntülere ihtiyacınız yoktur. Ancak, genç bitkilerin ortaya çıkışı ve olgunlaşma sürecine bakıyorsanız, tamamlanan haritanızdaki bitkileri etkin analiz edebilmek için daha alçaktan (150-200 feet) uçmanız gerekebilir.
Overlap Kavramı, dronun yakaladığı fotoğraflar arasındaki örtüşme miktarını ifade eder. DroneDeploy uygulamasında bir haritayı işlediğinde, yazılımımız birden fazla fotoğrafta görünen özellikleri arar ve görüntüleri bir haritada birleştirmek için tüm özelliklerin kullanılmasına olanak sağlar. Genel olarak, overlap ne kadar yüksek olursa, yazılımın birden fazla fotoğraftaki özellikleri tanımlaması o kadar kolay ve başarılı olur, yüksek kaliteli bir harita oluşturma olasılığı da o kadar artar.
Örtüşme yüksek olduğunda, uçuşlar uzun sürecek, drone daha fazla pil tüketecek ve drone aynı alanı kaplamak için daha fazla görüntü çekecektir.
Daha geniş tarım arazilerini drone ile nasıl tarayabilirim ?
Tarımda Drone kullanıcılarının, birçoğu zayıf wifi ve hücresel ağ servisi olan alanlarda bulunan geniş arazileri taramak için uğraşıp dururlar. Neyse ki, önceden planlayarak bu olası sorunların her ikisini de hafifletebilirsiniz.
Bağlantı sorunları hakkında endişeleriniz varsa, uçuş planlarınızı önceden bilgisayarınıza döndüğünüzde önceden yapmak harika bir fikirdir. Bunun bir diğer adı da offline mapping olarak geçer. Planlar senkronize edildikten sonra, alana gidip uçabilirsiniz - hücresel ağ veya wifi bağlantısı gerekmez.
Ekstra batarya bulundurun. Geniş alanları (100 dönümden fazla) ölçüyorsanız, piller ne kadar hacimde iş yapabileceğinizi sınırlayan en önemli faktördür. Neyse ki, piliniz azaldığında, dronu geri getirmek, yeni bir pille değiştirmek ve haritalamaya devam etmek çok kolaydır. Bir görevin ortasındaysanız ve pilin azaldığını görüyorsanız, dronu eve getirmek için "Eve dönüş” düğmesine tıklayın, ardından yeni pilinizi değiştirin ve uçtuğunuz planı tekrar açın. Plan, görevin nerede yeniden başlatılacağını otomatik olarak bilmelidir, ancak yapılmasa bile, yeniden başlatma noktasını manuel olarak seçebilirsiniz.
Yani görüldüğü üzere haritalama ve tarım analiz işleri, drone teknolojisi ile oldukça pratik ve keskin sonuçlar elde etme imkanı sunan bir iş kolu haline geliyor.
Temel bilgilerle başlayalım. Sağlıklı bitkiler çok yakın kızılötesi (NIR) ve yeşil ışığı yansıtır ve çok fazla kırmızı ışığı emer. Bitki örtüsü indeksleri, haritanızdaki kontrastı artırmak ve değişkenliği bitki sağlığı veya bitki stresine karşılık gelecek şekilde vurgulamak için farklı dalga boylarında yakalanan ışık miktarını yorumlar. Farklı kamera ve sensör tipleri için farklı amaçlarla farklı bitki örtüsü indeksleri geliştirilmiştir. NDVI (Normalleştirilmiş Fark Bitki Örtüsü Endeksi, Rouse ve ark., 1973) en eski ve en iyi bilinen endekslerden biridir ve NIR görüntüleri ile kullanılması amaçlanmıştır.
Bunun anlamı, eğer gerçek NDVI için NDVI indeksini kullanmak istiyorsanız, bir NIR kameraya ihtiyacınız vardır. Bununla birlikte, bir NIR kameranız yoksa, değişkenliği vurgulamak için bir bitki örtüsü endeksi kullanabilirsiniz. Aslında, drone ile haritalama ve tarım analiz yazılımında bulacağınız endekslerden biri, VARI endeksi (Görünür Atmosferik Direnç Endeksi, Gitelson ve ark., 2002) şeklindedir.Bu endeks açıkça görünür spektrumlu (Kırmızı Yeşil Mavi veya RGB) görüntülerle kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Hangi yazılımı tercih etmeliyim ?
İyi bir drone eğitimi almak için kadıköy merkez ofisimizi ziyaret edebilir, sorularınızı bize mail veya whatsapp yoluyla iletebilirsiniz.