drone ehliyeti

23-05-2019 12:25
drone ehliyeti

 

Drone ehliyeti


Sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından belirlenen yasa gereğince tüm ticari drone pilotları, drone ehliyeti almak zorundadır. Drone ehliyeti olmayan drone pilotu cezai hükümlerle karşı karşıya kalacaktır. Drone ehliyeti almak için belirli şartları sağlamak gerekiyor, şimdi drone ve drone pilotu için iha ehliyeti yani drone ehliyeti almak için gereken bu şartlar neler birlikte inceleyelim. 


Drone ağırlığı


 

Drone ehliyet kriterlerinden en önemlisi drone ehliyeti alması gereken drone pilotunun kullanmış olduğu drone modelinin ağırlığıdır. Sivil havacılık genel müdürlüğü insansız hava aracı talimatnamesi kararınca 500 gram ve üzeri olmak üzere tüm ticari drone pilotları drone eğitimi ile drone ehliyeti almak zorundadır. İnsansız hava aracı talimatnamesi kararınca 4 farklı drone ehliyeti mevcuttur. Şimdi bunları inceleyelim ; 


 

iha 0 drone ehliyeti


Ağırlığı 500 gram ile 4 kilogram arasında olan drone modelleri için alınması zorunlu olan ehliyet türüdür. Örnek verecek olursak dji mavic pro serisi, dji phantom 4 serisi drone ehliyeti eğitiminin alınması zorunlu olan drone modelleridir. İha 0 drone ehliyeti eğitimi 12 saat yani 2 gün sürmektedir. Katılımcılar drone eğitimi sonunda drone ehliyeti, telsiz ve haberleşme belgesi, bakım ve onarım belgesi ile birlikte Kimlik kartı şeklinde drone ehliyeti almaya hak kazanırlar. Bu eğitimlerde drone pratik uçuş eğitimi verilmektedir.

iha 1 drone ehliyeti


Ağırlığı 500 gram ile 25 kilogram arasında olan drone modelleri için alınması zorunlu olan ehliyet türüdür. Örnek verecek olursak dji inspire 2 serisi, dji matrice serisi drone ehliyeti eğitiminin alınması zorunlu olan drone modelleridir. İha 1 drone ehliyeti eğitimi 36 saat yani 4 gün sürmektedir. Katılımcılar drone eğitimi sonunda drone ehliyeti, telsiz ve haberleşme belgesi, bakım ve onarım belgesi ile birlikte Kimlik kartı şeklinde drone ehliyeti almaya hak kazanırlar. Bu eğitimlerde drone pratik uçuş eğitimi verilmektedir.

iha 2 drone ehliyeti ve iha 3 drone ehliyeti


Ağırlık itibariyle 25 kilogram üzeri olup daha çok askeri sınıf iha olarak nitelendirdiğimiz savunma amaçlı drone modelleridir. Bu tür drone modelleri sivil kullanım için uygun olmayıp tamamen iha 0 ve iha 1 drone ehliyeti eğitimlerinden detaylı olup daha uzun sürmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için iha 0 iha 1 nedir  blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Drone ehliyeti alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda size bir püf noktasını aşağıda ki drone ehliyeti videomuz ile verelim.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.