Drone ile 3D Modelleme Nasıl Yapılır ?

02-12-2019 14:27
Drone ile 3D Modelleme Nasıl Yapılır ?

Hocalarımız 3D Modelleme deneyimlerini sizlerle paylaşıyor 

Endüstriyel drone trendleri giderek artmakta olup insanların % 30 oranında 3D modeller yapmak için dronları kullandığı tespit edildi. Drone Deploy ile model yapmak basittir ve aslında her harita 3D model görünümü içerir. Ancak her açıdan harika görünen yüksek kaliteli bir model yapmak için bazı prosedürleri iyi bilmek ve ona göre uygulama yapmak gerekiyor.

Daha iyi 3D modellerin nasıl yapıldığını öğrenmenize yardımcı olmak için bir uzmanla konuştuk ve ipuçlarını paylaşmasını istedik. 

Haldun Kenet drone ile 3D modeller yapmaya başladığında, görüntüleri işlemek için masaüstü yazılımı kullandı. Daha sonra ise drone deploy uygulamasını buldu.

Bugün, DJI Inspire 1 ile X3 ve X5 kameraların yanı sıra DJI Phantom 3 ile uçuyor.  
Drone ile haritalama yapmak için gereken adımları aşağıda sıralamak istiyoruz ;

 

Uçmak için Doğru Bir Zaman Seçin


 

Bana göre drone ile 3D model yapmak için kullanmanın en önemli adımlarından biri uçmak için iyi bir zaman seçmek. Şiddetli rüzgar veya yağmurdan kaçınmanın yanı sıra, iyi aydınlatmalı bir zaman seçmek de önemlidir. Burada aydınlatma yani Lux Değeri önemli. 

Hafif Bulutlu bir günse, en iyisi çünkü güçlü gölge olmuyor. Genelde öğleden sonraları mümkün olan en kısa gölgelerin olduğu yerlerde yapabiliriz, ancak bunu seçmek için her zaman bir şansınız olmaz. Günün en kötü zamanı? Günün çok erken veya çok geç olduğu saatlerdir. Çünkü o zaman gölgeler en uzun olduğu ve modelin sonucu üzerinde en büyük etkiye sahip olacağı zamandır. 

 

Kaliteli Görüntüler Yakalamaya çalışın


 

Haldun Kenet, nadir görülen görüntüleri yakalayarak başlamayı seviyor. Ücretsiz DroneDeploy uçuş uygulamasını kullanarak doğrudan çekilmiş fotoğraflar, basitçe ve temel katman haritasında uçmak istediği alanı ana hatlarıyla belirtir ve uygulama bir uçuş planı oluşturur. Bir güvenlik kontrolünün ardından, drone otomatik olarak hareket eder, görüntüleri yakalayan otomatik uçuş yolu boyunca göreve devam eder ve sonra iniş yapar.  

Kamerayı 45 derece eğerek ve yapı etrafında sabit, orijinal hassas uçuş ile aynı yükseklikte uçarken manuel oblikleri yakalarsınız. O zaman rakımın yarısı kadar aşağı inip kamerayı 90 dereceye kadar açaak ve yapıyı tekrar daire içine alarak devam edebilirsiniz.

Eğik görüntüler çekerken, resimlerinizin içindeki ufku yakalamaktan kaçınmak önemlidir. Çünkü drone iki yörüngeli uçuş yaptığında, her fotoğrafı çekmek için kamera deklanşörünü elle tetikleriz. Ancak yeni başlıyorsanız, her 3-5 saniyede bir görüntüleri otomatik olarak yakalamak için kamerayı dronunuzun uçuş uygulamasından ayarlayarak yavaşça uçmayı deneyebilirsiniz.

Yapının daha karmaşık olduğu veya çıkıntıların (örneğin bir evdeki köşeler gibi) olduğu bazı durumlarda, kamerayı 90 dereceye kadar dikleştirerek, daha düşük bir açıyla çekim yapılır ve diğer aşama elle çekilebilir. 

 

Haldun Kenet eğik görüntüleri yakalamak için, iş bitiminde üç ek uçuş daha yapıyor. Kamera yaklaşık 45 derece açılı, diğeri ise 150 feet yükseklikte ve kamera yaklaşık 80 derece açılı iken ve son olarak 70 feet'de bir daha. Sonra, tüm alanı yakalamak için yaklaşık 230 dereceyle yaklaşık 30 derecede son bir genel bakış yapıyor. Eğik ve hassas olmak üzere dört uçuş toplamda yaklaşık 45 dakika sürüyor ve yaklaşık 10 dönüm alan kaplanıyor.

 

3D Modelinizi Oluşturmak için Görüntüyü İşleyin

Uçmayı bitirdiğinizde, Dji drone'unuzdan Drone Deploy'a tüm uçuşlarınızdan fotoğrafları aktarın ve "yapı” olarak işlemeyi seçin. Birkaç saat sonra Drone Deploy'un bulut tabanlı işlemesi tüm görüntüleri bir araya getirecek ve 3D modelleme işlemi tamamlanmış olacak.

Drone deploy'da ki bu görünüm, modeli oluşturmak için kullanılan fotoğrafların kapsamını gösterir. Uçuştan gelen görüntüler sarı renkle, eğik görüntüler pembe noktalı çizgilerle özetlenmiştir.

Tamamladığınız 3D Modeli anlamaya çalışın ve yorumlayın

Drone deploy uygulaması içerisinde bulunan videoları izleyin.

Drone ile haritalama'da en yaygın hatalar 

Drone ile haritalama uzmanımız Haldun Hoca, pilotların yaptığı en yaygın hatalardan birinin çektikleri ile tutarlı olmadıklarını ayrıca uçma konusunda yetkin olmamalarının ve bazılarının öğrenmeye zaman ayırmadıklarını söyledi.

Bu hataları nasıl önleriz ? Pratik yap, pratik yap, pratik yap!  Haldun Kenet, geniş açık alanlarda veya ağaç hattının üstünde uçuşlarla pratik yapmayı önerir. Görüntüler arasında yeterli örtüşmeyi sağlamak için, görüntüleri daha sık çekerek ve yapının yüzeyini daha fazla kaplayan tarafları hedef alın. 

Drone ile 3D Modelleme yaparak para kazanmanın yolları

Drone meraklıları, Ya da 3D modeller yapmak için dronları kullananlar, İnşaat sahaları ve genellikle bir sitenin topografyasını değerlendirmek, hafriyat ihtiyaçlarını belirlemek ve projelerin proje programlarına göre ilerlemesini izlemek için 3D modelleri kullanır.
Drone esaslı 3D modelleme kullanan diğer endüstriler arasında madencilik ve teftiş yer alıyor. Haldun Hoca, çevre korumada drone tabanlı 3D modellerin potansiyel kullanımları için heyecanlı. Körfez boyunca yüksek ve düşük gelgitleri ölçmek ve modellemek için drone kullanarak deneyler yapıyor. Farklılıkları 3D olarak görebilirsiniz. Sulak alanlardaki erozyonu etkileyen kentleşmeyi görebilirsiniz. Drone teknolojisi insanlık için çok önemli bir değere sahip. 
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.