Kameralı Drone
27-03-2019
13:13
Kameralı Drone
Drone dünyası oldukça hızlı bir ilerleme göstermektedir, ilk zamanlara göre bir çok drone türü üretilmekle beraber her yeni drone modeli bir önceki modelin yerini hızlıca almakla beraber ekstra yeniliklerle geliyor. Drone aslında havadan görüntüleme amacını daha çok karşılama amacıyla yükseliş gösterse de günümüzde drone kullanım amaçları bir hayli çeşitli olmaktadır. Bu yazımız da sizlere kameralı drone hakkında önemli bilgiler vereceğiz.
Drone Türleri
5 yıl öncesine kadar kameralı drone aslında drone üzerine eklediğimiz aparatlarla oluşuyordu. Bunu biraz daha açalım, hafif ağırlıklı, kolay taşınabilir kompakt kameralar yani diğer adıyla aksiyon kameraları artık drone türlerine göre yapılan mekanik aparatlarla hemen hemen her türlü drone modeline uyum sağlayabilmekteydi. Tabi burada drone ağırlığı da en az kamera ağırlığı kadar önemlidir. Çünkü drone taşıyamayacağı bir kamera ile anlamsız bir alet olmaktan öteye gidemeyecektir. Şimdi drone'lara eklenen aparatlara bir göz atalım ve kameralı dorne nasıl bir başlangıçla günümüze kadar gelmiş bir görelim ;
Fotoğraftan anlaşıldığı gibi aslında bir aksiyon kamerası sert şeffaf plastik bir hazne içine, alüminyum somun ve vida ile sabitlenmiştir. Bu dönemlerde kamera görüş açısı itibariyle drone kullanımı esnasında drone ön tarafına doğru sabitlenmekteydi, çok iyi hatırlıyorum ki çekimlerde aşağı görüntüleneceği zamanlar drone ile önce iniş yapıp sonra kamerasını biraz aşağı eğimli hale getirerek uçuşa devam ediyorduk. Bu anılarımızı tazeleyen bir ifade oldu fakat gerçekten imkanlar bunlarla sınırlıydı. Çekimler bittikten sonra drone üzerine takılı olan aksiyon kameramızı heyecanla çıkartır, bilgisayarımıza tüm kaydedilenleri aktarırdık tabi iş bununla kalmaz bir de görüntülerde meydana gelen sallanma illüzyonlarından doğan efektleri düzeltirdik. Evet gördüğünüz üzere bir kameralı drone başlangıçta bu denli tatlı öykülere sahipti. Şimdi zamanı biraz daha ileriye saralım ve kameralı drone modellerinin gelişimini beraber inceleyelim ;
Bu fotoğrafta drone kamerasını taşıyan aparatın ne kadar değiştiğini görebiliyoruz. Peki kameralı drone bu değişen aparatla neler yapabiliyor ? Drone üzerinde bulunan ve 2 eksende hareket edebilen drone kamera taşıyıcı aparatı gimbal adıyla nam salmıştı. Gimbal dediğimiz bu aparat kamerayı aşağıya ve yukarı hareket ettirmekle görevliydi. Aynı zamanda drone uçuşu esnasında sağa sola yapılan manevralarda ve drone üzerinde rüzgardan gelen tüm etkiler için yine gimbal görevliydi, şöyle ki drone sağa doğru eğildiğinde gimbal ters hareket vererek drone kamerasını sabit bir noktada tutmayı sağlıyordu. İşte bu sebeple artık gimbal teknolojisini de drone teknolojisine dahil etmek neredeyse tüm drone üreticileri için kaçınılmaz bir rekabetin başlangıcı oldu.
Gimbal türleri de zaman içinde gelişti ve hassasiyetleri arttırılarak çok daha profesyonel drone kamera görüntüleri elde etmeye olanak sağlamaya başladı. Hatta bununla kalmadı artık drone kamerası ile gimbal birlikte üretilmeye başlandı ve böylece aksiyon kameralarımız haliyle saf dışı bırakılmış oldu. Bu da teknolojinin ne kadar hızlı ve keskin ivme kazandığının bir göstergesi aslında, şimdilik aksiyon kameraları drone'lardan biraz daha uzak fakat hala kullanıldığı drone türleri mevcuttur. Ancak başlangıçta en iyi dost olmalarına rağmen sağlam bir darbe yediler bizden demesi.
Şimdi kameralı drone dediğimiz son teknoloji ürünlerine örnek olabilecek bir fotoğraf daha görelim ;
Son fotoğrafımız da günümüz teknolojisinin, vay canına dedirtecek ve yüzlerde tebessüm bırakacak derecede hali hazır yansıması. Artık kameralı drone denildiği zaman kamerasından kayıt edilen video ve fotoğrafların mobil telefonlarımıza aktarılması mümkün üstelik bu aktarım günümüz şartlarında standart bir iphone 5 model telefon ile 5 km uzağa kadar gerçekleştirilebiliyor. Günümüzün teknolojisi olan kameralı drone türlerini incelemeye ve sizlere aktarmaya devam ediyor olacağız.